Финално објавена и секција I3 – „Трансверзала на спили и водопади“

Македонската Бесконечна Трансверзала сега е со комплетна секција I3, а Македонија си доби уште една прекрасна трансверзала, со должина од 134.3км помеѓу Демир Капија и Лебедово езеро. Името кое и го дадовме – „Трансверзала на спили и водопади“ одлично ја…

Извештај за активности 14.03.2024

Извештај за активности 14.03.2024 Го менуваме начинот на објавување новини со цел да бидеме поефикасни во истото. Бидејќи има многу активности, отсега ќе објавуваме месечни или периодични извештаи за работата на терен, а како посебна новост ќе ги објавуваме само…

Нов сегмент од трасата низ Галичица

Променета трасата од секција Z4 така што е трасиран еден нов сегмент што го опфаќа најубавиот и најдивиот дел од брегот на охридското езеро. Кристално чистата вода и клифовите кои се издигаат над неа во овој дел од крајбрежјето оставаат…

Подобрување на трасата на секција I5

Во подготовка поголемо подобрување на трасата од секција I5. По извршени неколку истражувачки акции, одредена е нова траса со која ќе се избегне и она малку асфалт што го има на секција I5, a комплетно се избегнува и минувањето низ…

Зимско расчистување на делови од трансверзалата

Расчистување на патеките – активност за која обично не известуваме, а која ја вршиме напоредно со трасирањето на нови и подобрувањето на постоечката траса ! Сепак, еве еднаш да се пофалиме кои делници од Македонската Бесконечна Трансверзала се расчистувани само…

Трасиран еден дел од Дримколска клисура

Дримколска клисура – една од најубавите клисури во Македонија, за жал без воспоставени планинарски патеки и во моментов не посетувана. Сепак, трасиравме еден дел од трасата на Македонската Бесконечна Трансверзала ,дел од секција Z4 која ќе поминува низ Дримколската клисура…

Трасиран нов сегмент од секција I7

Уште едно успешно трасирање на убава живописна патека со која се замени скоро целиот сегмент кој досега водеше по асфалтен пат , поточно делот од секција I7 на мапата именуван како „Привремен К’Шање до магистрала“. Дополнително проверена и расчистена трасата…

Селечка планина

Дотрасиран е делот од секција I1 помеѓу Прилепец и манастирот Св.Никола кој досега беше означен како Предлог кај Прилепец. Дополнително подобрена и исчистена е трасата помеѓу Прилепец и превојот КалусоецОд секцијата I1 остануваат само уште неколку километри за да биде…

Жеден планина – северна страна

Северните падини на Жеден – онаму каде има прекрасен широк поглед кон целиот шарпланински масив, а во моментов предел обвиен во непознато и ретко кој поминува . Ете таму ја завршивме 2023-та со успешно трасирање на уште еден сегмент од…